Fontos napok...

2015. március 03. 11:03 - AvPlaten

"Szarok rá, Lojzi, hogy mész vagy maradsz, ne gondold, hogy irigykedem. Be fogsz pakolni szépen, s csak akkor látod majd, hogy üres a kofferod, amikor ott felnyitod. Üresek vagyunk, Lojzikám, kivéreztünk, innen semmit el nem vihetsz, hacsak nem az ürességedet.Nádas Péter: Párhuzamos történetek

Úgy tűnik, az igazán fontos napokról csak utólag derül, ki hogy sorsfordítóak voltak. A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy kb. 3 hete, miután hazajöttem úszásból, előadtam szívem-szerelmének, hogy a legjobb lenne, ha  vennénk egy nagy levegőt és távoznánk az országból. A magyarországi és kelet-európai sors ismétlődő motívuma ez: elmenni, hátunkra venni házi isteneinket (mai értelemben magunkkal visszük emlékeinket), mint Aeneas és máshol próbálni szerencsét. Ahogy Aeneasnak a halott Hektor, őseink álmunkban fülünkbe suttogják, hogy menj, menekülj. Bizonyítékként lelki és testi stigmáikra mutogatnak, az elűzöttek, internáltak, kitelepítettek, deportáltak, állásaikból elbocsátottak, vagyonuktól megfosztottak, a kelet-európai létben megnyomorodottak, akik korán sírba szálltak, mert belerokkantak a házépítésbe vagy a második műszakba. Akik nem és itt élnek, azok is azt ajánlják, hogy menj, menekülj - saját bevallásuk szerint csak a vak szerencsének köszönhetik, hogy jobb sors jutott nekik.  

9418653603_9f7483b5ac_b.jpg

Dido és Aeneas egy koncertplakáton

A Nem-Magyarország számos magyar számára már önmagában is felüdülés, élmény, remény. A magyar nemzeti közhelyszótár része, hogy hazánk élhetetlen hely, a reménykedők javíthatatlan optimisták, az aktuális politikai garnitúra a jövő egyedüli letéteményese vagy éppen maga a nemzetveszejtő ördög. Hívő vagy, vagy gyűlölő. Megalkuszol és a rendszer részévé válsz vagy kívül állsz és majd belepusztulsz. Vannak, akik a szerencse és a gondos tervezés kombinációjával olyan körülményeket teremtenek maguknak, hogy viszonylag jól elvannak ebben az országban. Számuk egyre csökken.

Miközben tenmagunkon lamentálunk, a világunkról gondolkodunk. A nyelveket nem beszélő magyar elhiszi, hogy a világ és az ő világ mindenképpen egy és ugyanaz. A nyelveket beszélő és a világra nyitott magyar néhol vak és nem látja Nem-Magyarország problémáit, idealizálja a külföldet. Mindketten frusztráltak, amikor a kettő ütközik.   

Megjegyzem, engem nem érdekel a fekete és a fehér: a csak magyar és a csak nem-magyar. Erősen elmozdult itthon az élet a csak magyar irányba, ettől azonban csak egyre frusztráltabbak lettünk, mert nyilvánvalóvá vált, hogy nincsen se gazdasági, se kulturális fellendülés.

Szóval utazunk. Az utazás, mint keresés gyönyörűen szólal meg Nick Cave Higgs Boson Blues című számában. Alulra a szöveget is bemásolom, érdemes elgondolkodni minden egyes során.

 Can't remember anything at all
Flame trees line the streets
Can't remember anything at all
But I'm driving my car down to Geneva

I've been sitting in my basement patio
Aye, it was hot
Up above, girls walk past, the roses all in bloom
Have you ever heard about the Higgs Boson blues
I'm goin' down to Geneva baby, gonna teach it to you

Who cares, who cares what the future brings?
Black road long and I drove and drove
I came upon a crossroad
The night was hot and black
I see Robert Johnson,
With a ten dollar guitar strapped to his back,
Lookin' for a tune

Well here comes Lucifer,
With his canon law,
And a hundred black babies runnin' from his genocidal jaw
He got the real killer groove
Robert Johnson and the devil man
Don't know who's gonna rip off who

Driving my car, flame trees on fire
Sitting and singin' the Higgs Boson blues,
I'm tired, I'm lookin' for a spot to drop
All the clocks have stopped in Memphis now
In the Lorraine Motel, it's hot, it's hot
That's why they call it the Hot Spot
I take a room with a view
Hear a man preaching in a language that's completely new, yea
Making the hot cocks in the flophouse bleed
While the cleaning ladies sob into their mops
And a bellhop hops and bops
A shot rings out to a spiritual groove
Everybody bleeding to that Higgs Boson Blues

If I die tonight, bury me
In my favorite yellow patent leather shoes
With a mummified cat and a cone-like hat
That the caliphate forced on the Jews
Can you feel my heartbeat?
Can you feel my heartbeat?

Hannah Montana does the African Savannah
As the simulated rainy season begins
She curses the queue at the Zulus
And moves on to Amazonia
And cries with the dolphins
Mama ate the pygmy
The pygmy ate the monkey
The monkey has a gift that he is sending back to you
Look here comes the missionary
With his smallpox and flu
He's saving them savages
With his Higgs Boson Blues
I'm driving my car down to Geneva
I'm driving my car down to Geneva

Oh let the damn day break
The rainy days always make me sad
Miley Cyrus floats in a swimming pool in Toluca Lake
And you're the best girl I've ever had
Can't remember anything at all

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://woed.blog.hu/api/trackback/id/tr637236501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.03.03. 11:46:51

Szép, szomorú és elgondolkodtató, amit írtál - akárcsak a Nick Cave-dal. Egy valamivel vittakoznék, ezt írod: "engem nem érdekel a fekete és a fehér: a csak magyar és a csak nem-magyar. Erősen elmozdult itthon az élet a csak magyar irányba". A "csak magyar" és "csak nem-magyar" dichotómia éppen hogy a leegyszerűsítő és igazságtalan fekete-fehér. Ami pedig itthon "erősen elmozdult a csak magyar irányba", az nem az élet, hanem a hivatalos politika és az azt szajkózó média. Realitás ez is valóban, de nem keverendő össze az élettel, annak színes teljességével. (Ettől persze még értem, hogy elmész.)

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2015.03.03. 14:54:52

Ameddig lehetett, függetlenítettem magam a politikától, sőt azt ajánlottam mindenkinek, hogy a politikáról való beszéd helyett a politikai tett legyen fontos, azon kívül pedig fölösleges a kakasdombi károgásokkal foglalkozni. Esetemben a politikai és gazdasági változások kőkeményen beleszóltak az életembe. És nem csak az enyémbe, számos helyről hallom, hogy politikai állásfoglalásra kényszerítenek tanárokat, hivatalnokokat vagy embereket politikai szerepvállalásuk miatt elbocsátanak az állásukból.
A csak-magyar és csak-nem-magyar nem az én látásmódom, hanem a tipikusan magyar bipoláris szemlélet.
süti beállítások módosítása